De Europese beursgraadmeters stonden maandag aan het einde van de ochtend collectief in de plus. In Amsterdam stond PostNL in de belangstelling na de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Grondstof- en mijnbouwbedrijven gingen over een breed Europees front in de uitverkoop.
De AEX stond aan het einde van de ochtend 1,1 procent hoger op 436,10 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 648,81 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,8 tot 1,9 procent.
KPN (plus 2,5 procent) en Randstad (plus 2,3 procent) gingen aan kop van de AEX.
PostNL koerste bijna 5 procent lager na een openingswinst van bijna 2 procent. Het bedrijf zag vorig kwartaal zijn omzet stijgen door de groei in pakketbezorging. De operationele winst slonk met 10 procent, maar viel desondanks iets hoger uit dan analisten hadden voorspeld.
ArcelorMittal was op het Damrak veruit de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 4 procent. Ook elders in Europa stonden grondstofproducenten en mijnbouwers onder druk. Zo behoorden in Londen Anglo American, Antofagasta en Rio Tinto met verliezen tot 5 procent tot de sterkste dalers. Staalreus ThyssenKrupp verloor in Frankfurt ruim 1 procent.
Ajax onderuit
Bij de kleinere fondsen op Beursplein 5 zag Ajax zijn beurswaarde met 10 procent slinken. De Amsterdammers grepen zondag door een verrassend gelijkspel in Doetinchem naast de landstitel en daarmee naast een zekere deelname aan de Champions League. Ajax is nu veroordeeld tot het spelen van play-offs voor het miljoenenbal.
Het aandeel Kendrion won 3 procent. De producent van elektromagnetische componenten profiteerde van een adviesverhoging bij SNS. Voor AMG (plus 5,5 procent) gold een soortgelijk scenario nadat ABN Amro zijn beleggingsadvies naar boven toe bijstelde.
Value8 klimt weer
Value8 voerde de lijst van kleinere bedrijven aan met een plus van bijna 8 procent. De voorgaande handelsdagen stond de beurswaarde van de investeringsmaatschappij juist sterk onder druk door een publicatie waarin vraagtekens werden gesteld bij haar boekhouding.
Amerikaanse olie werd 2,2 procent duurder op 45,62 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg bijna 2 procent naar 46,11 dollar per vat. De euro werd voor 1,1405 dollar verhandeld, tegen 1,1423 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl